Assalamualaikum. Hari ni cik yah nk share resepi je. Seperti nama tajuk entry ni. Jom tengok bahan-bahannya.
Ikan jenahak atau ikan merah. ( cik yah pakai satu blok je)
Bawang besar, halia, bawang putih. ( hiris nipis2 je.)
Sup bunjut untuk ikan. ( dalam pek adabi ni dah ada siap dengan kayu manis, bunga lawang, bunga keras n buah pelaga.) pakai je semua ye.
Serbuk sup sikit je.
Carrot. Hangpa potong la lagu mana pun. Banyak mana hangpa suka.
Minyak masak sikit ja.
Kurma merah.
Daun bawang.
Garam.
Cara-cara nak bikin:
1. Panaskan minyak n tumis bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, bawang besar, halia sam bawling putih sampai wangi.
2. Masuk rempah sup sikit. Biar sat. Pastu masukkan air dgn sup bunjut dan kurma merah.
3. Masuk lobak dulu sebab lobak lambat masak. Ikan cpt lembut.
4. Bila lobak dh agak lembut. Masukkan ikan. Kacau pelan2. Tambah garam.
5. Bila ikan dah masak tabur hirisan daun bawang.
6. Sekian. Terima kasih. Siap!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan