Assalamualaikum.
Selamat tengahari. Masak apa korang tengahari ni? Cik yah tak masak tengahari. Biasanya masak untuk dinner pastu makan untuk tengahari esoknya sekali.
Korang mesti selalu goreng ikan kan? Pernah tak ikan tu melekat masa tengah goreng? Susah nak terbalikkan. Huishhh.. Menguji kesabaran sungguh. Dah la takut minyak panas tu meletup-letup. Tetiba ikan pulak buat perangai tak nak pusing. Hangin je rasa kan. So hari ni cik yah nak kongsi macam mana nak pusingkan ikan yang melekat masa tengah goreng.
Cara yang sangat mudah. Masa korang dapat tau je ikan tu melekat kat kuali, korang buat relax je. Jangan paksa2 ikan tu. Nanti hancur pulak ikan tu. Korang ambil sekeping asam gelugur atau nama lain asam keping atau nama lain lagi garcinia atroviridis. Satu je cukup. Pastu campakkan je dalam minyak yang tengah goreng ikan tu. Biar sekejap. Then boleh la cuba pusing kan ikan korang tu. InshaAllah senang je dia. Tak melekat dah pun.
Senang kan? Nanti boleh cuba tau. So, ini je la tip cik yah untuk hari ni. In Shaa Allah nanti cik yah share lagi tips yang berguna dilain waktu. Daa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan